Warsztaty degustacyjne podczas XIX Dni Wina

Jak co roku podczas Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle odbywają się warsztaty degustacyjne o różnorodnej tematyce. Oto tegoroczna oferta

„Polska vs reszta świata”

sobota 30 sierpnia 2025, godz. 11.00, Salon Win Jasło, ul. Wyspiańskiego 16

Tradycyjny już pojedynek win polskich i ich stylistycznych odpowiedników ze starych krajów winiarskich. Wina, połączone w odpowiadające sobie pary podawane i degustowane są w ciemno, czyli z zasłoniętymi etykietami. Uczestnicy dla każdej pary, głosując, wybierają zwycięzcę. Na koniec poznają etykiety i wynik pojedynku. Kto wygra tym razem? Czy polskie wino stoi na straconej pozycji, czy przeciwnie, nie ma sobie równych? Ogromna popularność tych warsztatów sprawia, że bawimy się tak już od ponad dekady.

Prowadzenie: Tomasz Kolecki, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich

Prezydent i wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich w latach 2014 - 2025. Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007 - 2010, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata w Sofii, Santiago de Chile, Strasburgu oraz Tokio. Szef Jury i arbiter m.in. Mistrzostw Polski Sommelierów, Inertnational Sommeliers Competition, Coupe Georges Baptiste, Baltic Sommelier Cup, Young Sommeliers European Cup, Konkursu Win Polskich Jasło, Vini Portugal, Wine of Moldova, Apelace, Wino na Medal, ITQI Bruksela, IWSC i innych. Edukator, podrożnik, felietonista m.in. Pulsu Biznesu, oraz autor kart win nagradzanych przez magazyn Wine Spectator.


“Wino, które dobrze wygląda – czy dobrze smakuje?”

sobota 30 sierpnia 2025, godz. 13.00, Salon Win Jasło, ul. Wyspiańskiego 16

Warsztat o tym, jak działa marketing wina. Porozmawiamy o etykietach, opakowaniach i historii stojącej za butelką, które potrafią oczarować jeszcze przed pierwszym łykiem. Zastanowimy się też, jak często nasze oczy oszukują kubki smakowe i czy design może wpływać na ocenę jakości.

Prowadzenie: Arkadiusz Kurowski, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich

Sommelier roku 2022 AIG Prix Sommelier przyznawane przez Académie Internationale de la Gastronomie. Certyfikat Court of Master Sommelier Advanced, Wine            & Spirit Education Trust Advanced. Zdobywca najwyższego miejsce podium na Grand Prix Sommelierów Lubelszczyzny czy Gdańska. Wicemistrz Polski sommelierów. Finalista Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix 2022 na Litwie. Sędzia konkursów: WINOPL      w Poznaniu, Konkurs Polskiego Wina w Jaśle, Portugal Wine Challenge. Autor kart win wyróżnionych przez Wine Spectator czy Star Wine List. Tworzy koncept Wine First         w Fabryce Norblina

„Kieliszek a wino”

sobota 30 sierpnia 2025, godz. 15.00, Salon Win Jasło, ul. Wyspiańskiego 16

Degustując wino chcemy dotrzeć do niego jak najgłębiej, osiągnąć maksimum wrażeń. Aby tak właśnie było, warto nie tylko dobrać idealnie wino, ale i kieliszek. O tym jak ważne jest to z jakiego szkła jest wykonany, jaki ma kształt, jak się trzyma w dłoni będzie można usłyszeć podczas warsztatu „Kieliszek, a wino" połączonego z degustacją.

Prowadzenie: Tomasz Miszczak, Tableart

Właściciel firmy Tableart tableart.pl oferującej porcelanę, szkło, sztućce i akcesoria gastronomiczne dwudziestu cenionych i rozpoznawalnych na całym świecie marek wśród, których są: Villeroy-Boch, Rosenthal, Bonna, Spiegelau, Nachtmann, Mepra, Hepp, Craster. Niemalże przez całe swoje zawodowe życie związany z rynkiem porcelany i szkła. Przez wiele lat pracował jako viceprezes ARC International - jednej z największych na świecie firm z branży zastawy stołowej, dyrektor największego producenta szkła w Wielkiej Brytanii, a także członek zarządu odpowiedzialny za sprzedaż/marketing w firmie Krosno. Prywatnie szczęśliwy mąż i tata czwórki dzieci. W wolnym czasie między innymi gra w koszykówkę.

„Sztuka smakowania – kuchnia i wino”

niedziela 31 sierpnia 2025, godz. 11.00, Salon Win Jasło, ul. Wyspiańskiego 16

Od dobrego wina, lepsze jest tylko dobre wino w połączeniu z dobrą kuchnią. W Polsce mamy już wiele świetnych win. Mamy też bogate tradycje kulinarne oraz bardzo dobre produkty regionalne. Umiejętne połączenie tego wszystkiego na jednym stole, to niezawodny przepis na ogrom przyjemności. Tego właśnie możecie spodziewać się tych warsztatach.

Wina i regionalne przekąski, specjalnie, dobrała dla Was Katarzyna Korzeń – specjalistka od rozkoszy podniebienia. Możecie też liczyć na kreatywne przewodnictwo po barwach, smakach, aromatach i wszystkim co składa się na przyjemność degustacji.

Prowadzenie: Katarzyna Korzeń, EnoPortal.pl

W polskim winie, winiarstwie i enoturystyce od ponad dekady. Posiada niezwykły dar dzielenia się swoją ogromną wiedzą w interesujący i przystępny sposób. Oprowadza po fascynującym świecie wina jak nikt inny.

Dr inż. nauk biologicznych – fizjologia degustacji i chemia wina nie mają przed nią tajemnic. Jest absolutnym wirtuozem enosensorycznych doświadczeń. O winie i polskiej kuchni może opowiadać godzinami. Pracuje z winem praktycznie w każdym wymiarze; od uprawy winorośli i produkcji wina - również we własnej winnicy, po jego analizę, ocenę i promocję. Szerokie umiejętności i wszechstronne doświadczenie pozwalają jej dobrze rozumieć wino, postrzegać je wielopłaszczyznowo i kompleksowo. Tego właśnie uczy na degustacjach, warsztatach i szkoleniach – rozumienia wina i czerpania przyjemności z degustacji.

Katarzyna jest także założycielką i redaktorem EnoPortal.pl – kompleksowego, wirtualnego przewodnika po świecie polskiego wina; prowadzi Akademia EnoRozwoju.

Jej książka “POLSKIE WINO. Ludzie. Miejsca. Historie.” – stała swoistym przewodnikiem po enoturystycznych przyjemnościach, pełnym emocji, smaków i aromatów.

Jest Członkinią Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej i stowarzyszeń winiarskich, przewodniczącą Zarządu Polskiego Klastra Enoturystycznego.

„Tajemnice sera farmerskiego” – degustacja komentowana polskich serów i win

niedziela 31 sierpnia 2025, godz. 13.00, Salon Win Jasło, ul. Wyspiańskiego 16

Degustacja z cyklu  „Ser i Wino – to idealna para”. Do spróbowania zestaw polskich serów farmerskich i win od polskich winiarzy. Do tego pasjonujące opowieści i wspólne poszukiwanie odpowiedzi na postawione pytania. Plan na degustację jest następujący:

- Na początku było mleko – czyli jak się robi ser farmerski,

- Pachnie czy fantastycznie śmierdzi – czyli aromaty i smaki w serze i winie

- A do sera ? – czyli jak dobrze dobrać wino

- Wiek ma znaczenie! – czyli o dojrzewaniu i dojrzałości

- A na deser … ser i dużo słodkiego – czyli to co wszyscy kochamy, choć boimy się do tego przyznać

Prowadzenie: Bartosz Wilczyński, Promotor Kulinarny Wine & Food

Promotor Kulinarny Wine & Food, enolog i specjalista od serów, ekspert serowarski Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego na Serio, juror winiarski i serowarski. Co roku degustuje, ocenia kilkaset polskich win i grubo ponad kilkadziesiąt kilogramów serów, nie tylko polskich. Posiada wykupiony stały abonament u znajomej dietetyk, która z uporem maniaka nawraca go na dobrą drogę. 

„Esencja Południowego Zachodu: Odkryj Wina z Arizony z regionu Verde Valley AVA”

niedziela 31 sierpnia 2025, godz. 15.00, Salon Win Jasło, ul. Wyspiańskiego 16

 Poczuj smak amerykańskiego Południowego Zachodu na Międzynarodowym Festiwalu Wina w Jaśle. Zapraszamy na degustację starannie wyselekcjonowanych win z Verde Valley AVA — jednego z najmłodszych oficjalnie uznanych regionów winiarskich w Stanach Zjednoczonych.

Położone w środkowej Arizonie, Verde Valley AVA wyróżnia się dużą wysokością, nasłonecznieniem i dobrze przepuszczalnymi glebami aluwialnymi. Przez tysiąclecia były one nanoszone przez rzeki i strumienie. Te gleby, w połączeniu z wyraźnymi dobowymi wahaniami temperatur, nadają winom równowagę i złożoność.

Skosztuj różnorodnych stylów – od aromatycznych białych win, takich jak Malvasia Bianca i Viognier, po wyraziste czerwone, w tym Syrah, Petite Sirah, Tempranillo oraz kupaże w stylu rodańskim. Niezależnie od tego, czy jesteś ciekawskim smakoszem, czy doświadczonym koneserem, zaskoczy cię elegancja i charakter win z Arizony.

prowadzenie: Danusia Szumowska

„Retro pomarańcza – odjazdowa degustacja win skin contact”

sobota 30 sierpnia 2025, godz. 12.00, Retro Express Bieszczady, wagon WARS,  dworzec kolejowy Jasło ul. Metzgera 

Degustacja niespodzianka, pierwsza z cyklu (mamy nadzieję) degustacji prowadzonych w nietypowych miejscach. Tym razem inspiracją było wyposażenie i wystrój w stylu vintage wagonu restauracyjnego WARS w kolorze mocno pomarańczowym wyjątkowego pociągu, który przyjeżdża tego dnia do Jasła.

Retro Express Bieszczady to projekt, który przywraca ducha kolei minionych dekad. W składzie znajduje się m.in. historyczny wagon gastronomiczny typu WARS z 1971 roku. Ten wyjątkowy wagon został przekazany w listopadzie 2024 r. przez PKP Intercity na rzecz Stowarzyszenia „DolinaKolejowa.pl” i odrestaurowany przez firmę SKPL Cargo. Dziś pełni on funkcję gastronomicznego serca pociągu, oferując podróżnym nie tylko smaczne przekąski, ale przede wszystkim niepowtarzalny klimat podróży sprzed lat.

Wina pomarańczowe szturmem wzięły polskie winiarskie salony, stając się bardzo popularne i zwyczajnie modne. Ich świat jest niezwykle złożony i różnorodny stylistycznie, w zależności od sposobu wytworzenia i filozofii wyznawanej przez winiarza.  Podczas warsztatów degustacyjnych poznamy nomenklaturę, dowiemy się w jaki sposób powstają, porównamy czym się różnią od klasycznych białych i przyjrzymy różnym stylom i technikom winifikacyjnym.

prowadzenie: Barbara Czajka, Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy

Prezes Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy, właścicielka winnicy VANELLUS obchodzącej w tym roku swoje 20 urodziny. W ubiegłorocznym Konkursie Polskich Win jej wino ORANGE Souvignier Gris zdobyło tytuł Championa w kategorii win specjalnych. Z wykształcenia historyk sztuki i muzeolog, po paryskiej Ecole du Louvre, pracuje w Muzeum Regionalnym w Jaśle, po godzinach zamieniając się w winiarza.

Next
Next

Konkurs fotograficzny “Kadry z winnicy” - wyniki