Pierwsze małe, kilkuarowe winnice rodzinne powstały w 2006 roku w pobliżu Jasła (w miejscowościach Sobniów i Dębowiec). Tu pan Jan wraz z żoną Anną zdobywali pierwsze winiarskie doświadczenia. Empirycznie przekonali się, jak istotny wpływ na winnicę mają różne czynniki: zimowe mrozy, majowe przymrozki, choroby winorośli, rodzaj gleby, wysokość i ukształtowanie terenu, dobór winorośli i inne. Właściciel konsekwentnie i systematycznie krok po kroku poszerzał swoją wiedzę teoretyczną, biorąc udział w kolejnych szkoleniach: w szkole winiarskiej w Silberbergu w Austrii, na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie „Techniki Analityczne w Winiarstwie”, licznych kursach degustacyjnych i wielu innych.
Przełomowym i niezwykle ważnym momentem w historii Winnicy Jana było znalezienie w 2009 r. działki w Zarzeczu koło Jasła, która ze względu na swoje położenie i ukształtowanie idealnie nadawała się pod uprawę winorośli. W tym pięknym i niezwykle klimatycznym miejscu właściciel założył największą ze swoich winnic. Obecnie wszystkie nasadzenia zajmują łącznie ponad 0,5 ha. Ta wielkość – jak twierdzi - zapewnia prowadzenie winnicy w sposób optymalny i tradycyjny, przy eliminowaniu wszelkiej mechanizacji. Prace ręczne i ekologiczny sposób uprawy i winifikacji to dewiza prowadzenia winnicy ekologicznej, która przyświeca Winnicy Jana. Z odmian czerwonych uprawia się tu: Rondo, Cabernet Dorsa, Leon Millot. Z białych: Seyval Blanc, Solaris, Muscaris, Siegerrebe, Bianca, Hibernal, Johanniter. Jest też kilka odmian deserowych.