Podkarpacka Manufaktura Win

Podkarpacka Manufaktura Win
39-200 Dębica
ul.Wielopolska 141a

Telefon
+48 694 512 918
+48 604 964 863

Mail
kontakt@manufaktura-win.pl

 
 

Podkarpacka Manufaktura Win to wspólny projekt dwóch winiarzy: właścicieli winnic Wierzchowina i Mieszko. Początki tych winnic sięgają roku 2004. Zawsze związani byliśmy z ziemią poprzez naszych ojców i dziadków. Założenie winnic to pomysł na odmianę krajobrazu w naszym regionie, oraz miłość do wina i tęsknota za zielonymi wzgórzami obsadzonymi winoroślą.

Nasze wina powstają w winnicach zlokalizowanych na granicy Kotliny Sandomierskiej a Pogórzem Karpackim. To obszar rozciągający się od doliny Wisłoki na zachodzie, w bliskim sąsiedztwie miasta Tarnowa – „polskiego bieguna ciepła”, po krętą dolinę Wisłoka na wschodzie .

Jedna z winnic położona jest we wsi Łęki Dolne. Miejsce to jest odległe od cywilizacyjnego pędu w którym cisza aż kłuje w uszy. Z bliska można podglądać pasące się sarny lub śledzić jastrzębie szybujące na niebie a wieczorem słuchać popisujących się swoim śpiewem ptaków, które zamieszkują  pobliskie zagajniki. Gospodarstwo wciąż rozrasta się i modernizuje przez co prowadzenie winnicy jest łatwiejsze i przyjemniejsze. Do obsadzenia winoroślą jest tu jeszcze parę hektarów.

Druga winnica swoje siedlisko posiada na południowych peryferiach Dębicy. Jest to miejsce wymarzone dla winnicy, dobrze nasłoneczniony stok o skłonie południowo-zachodnim, do tego dobra gleba, której podstawą stanowi flisz karpacki, niejednorodna, krucha, łatwo rozsypująca się osadowa mieszanina łupków, margli, glin, iłów i piaskowców z dużą zawartością wapnia. To bardzo urokliwe i spokojne miejsce, widać stąd panoramę miasta oraz sąsiednie wzniesienia porośnięte lasem bukowym.

 Wina produkowane w Podkarpackiej Manufakturze to wina wytwarzane metodą rzemieślniczą. Winogrona dojrzewają na bardzo dobrze nasłonecznionych stokach. Zbierają tym samym odpowiednią ilość cukru. „Wino jest odpowiedzią ziemi na zaloty słońca”. Są długo macerowane na skórkach, niektóre są podsuszane celem wydobycia jeszcze większej jego ilości. Staramy się jak najbardziej ograniczyć ingerencje enologiczną w wino, dając mu czas na wyeksponowanie jego największych naturalnych walorów.

Każde tworzone przez nas wino traktujemy jak wino dnia świątecznego w którym zawarte są doznania, wrażenia, chwile przyjemne, które tym różni się od zwykłego wina czym różni się niedziela od dnia powszedniego.